Bereiding

Bereidingstip Kort te bereiden vlees

  • Biefstuk (kogel)
  • Tournedos
  • Entrecote
  • Rib eye
  • Bavette
  • Reepjesvlees `

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen smaak, maar hopelijk helpen deze tips u verder om een lekker stukje vlees op tafel te kunnen zetten. Ook is de dikte van het vlees van invloed op de bereiding.

  • Haal het vlees 12-24 uur van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.
  • Laat het vlees zeker een half uur op kamertemperatuur komen, met geopende verpakking, voordat u dit gaat bereiden.
  • Daarna het vlees droog deppen, alvorens het te bakken.
  • Zout, peper en kruiden mogen zowel voor als na het bakken op het vlees worden gedaan. Het is belangrijk eerst zout en daarna peper op het vlees te strooien, anders krijgt het zout geen kans om in het vlees te trekken.
  • Zorg dat de boter/olie goed heet is, voordat u het vlees in de pan legt (olie verbrandt minder snel).
  • Schroei het vlees dicht aan beide kanten (ongeveer 1 minuut in totaal) met een draaiende beweging met behulp van een tang (niet met een vork!). Voeg nog wat roomboter toe.
  • Draai het vuur dan lager en laat de steak nog een minuut of 3 op laag vuur garen voor een medium resultaat. Houd het vlees in beweging door het telkens om te draaien.
  • Laat na het bakken het vlees even 5 minuten rusten, maar houd het ondertussen wel warm, bijvoorbeeld in de oven. Dit alles komt de malsheid en de smaak ten goede.
cowhead

Schnitzel

Schnitzel heeft ook een korte bereidingstijd.

  • Bak het vlees 2 minuten om en om – roomboter erbij en kruiden als laatst

Runderburger

  • Om en om aanbakken ca.8 minuten.

Saucijsjes

  • Rondom aanbraden ca. 20-30 minuten.

Rundergehaktbal

  • Rondom aanbraden ca. 20-30 minuten.
cowhead

Lang te bereiden vlees

Stoofvlees/ stoofpotje

Een lekker stoofpotje maakt u van runderlap, braadlap, stooflap, riblap, sukadelap, klapstuk, hacheevlees, schenkel of ossenstaart. Het is prima om een mix van verschillende soorten te kiezen.

  • Haal het vlees 12-24 uur van te voren uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast.
  • Laat het vlees zeker een half uur op kamertemperatuur komen, met geopende verpakking, voordat u dit gaat bereiden.
  • Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier.
  • Snijd de lapjes in kleine stukjes met een goed keukenmes (altijd op de draad).
  • Bak het vlees vervolgens al omscheppend bruin, in een paar minuten.
  • Snipper een ui en/of knoflook en fruit die nog even mee.
  • Bestrooi het vlees met zout en peper.
  • Voeg eventueel een beetje bloem toe. Laat dit een paar minuten garen. Zo ontstaat een gebonden jus.
  • Blus af met warm vocht (bouillon) en zorg dat het vlees hier net onder staat.
  • Voeg naar eigen behoefte nog kruiden toe; hachee, goulash, rundvlees, laurier, grootmoederskruidenmix, afhankelijk van het gerecht dat u maakt.
  • Voeg daarna in ieder geval iets met zuurgehalte toe. Denk aan azijn, zilveruitjes, tomaat of wijn, omdat daardoor het bindweefsel beter wordt afgebroken en het vlees nog malser wordt.
  • Het is ook lekker om ontbijtkoek, appelstroop of mosterd toe te voegen of een groentepakket (ui, prei, wortel, knolselderij). De groenten eerst aanfruiten.
  • Zet het vlees met deksel op de pan in een voorverwarmde oven of heel laag op een pitje. De ideale temperatuur is ca. 110 graden Celcius, gedurende 4-5 uur.
  • De tijd doet de rest en zorgt voor een rijke smaakontwikkeling.

Tip: maak een grotere hoeveelheid klaar en verpak het in kleinere porties voor in de diepvries.
Handig als u een keer niet zoveel tijd heeft om te koken.

cowhead

Rollade

Rollade is heerlijk om volgens ‘slow cooking’ te bereiden. Dit doet u door de rollade eerst rondom te braden in een pan met een dikke bodem. Voeg een laagje warm vocht(bouillon) toe aan de rollade. Daarna zet u de rollade in een voorverwarmde oven van ca. 85 graden Celcius en laat deze ca. 5 uur garen.

© 2024 EerlijkRund.nl
×